Kabaler stammer fra det engelske ord ”patience” – det er i hvert fald det første kendte navn man har på spillet. Det betyder ”tålmodighed”, og giver mening i den henseende, at kabaler egentlig er en øvelse i tålmodighed. Egentlig stammer navnet fra fransk, igen som ”en øvelse i tålmodighed”.
Det originale ord for kabaler giver mening, hvis man betragter spillets historie. Førhen var det nemlig et spil hvor man konkurrerede med andre spillere. I dag spiller man hovedsagligt kabaler alene, eller for at være korrekt: man lægger dem alene. Der findes også adskillige familiære arvarter af kabalen, som egentlig bare er en overordnet betegnelse for at lægge kort i forskellige slags organisationer og med forskellige sæt regler.
Men det er faktisk ikke fordi kabaler stammer fra hverken Frankrig eller England. Spillet menes nemlig at have oprindelse i enten Tyskland eller Skandinavien. Det skyldes at layouts til specielle, dekorerede kort (også kendt som taroq-kort) tilbage i 1700-tallet blev en stor trend. Det stemmer overens med det danske og norske ord for spillet – nemlig kabale – da dette skulle hænge sammen med disse specielle kort.
”Patience” optræder også flere steder i den franske litteratur allerede i 1800-tallet. Flere bøger refererede også til spillet i 1800-tallets Rusland og Sverige. I USA blev den første bog om kabaler, eller Solitaire som det hedder på engelsk i dag, udgivet af Edna Cheney i 1870. Den indeholdt en serie af 30 forskellige kortspil forbundet med kabaler.
Siden spillets lidt omdiskuterede oprindelse, har det taget mange former. Fra at være et fysisk kortspil, man lagde i hånden, er det nu blevet et digitalt spil, som blandt andet Microsoft har været med til at bringe ind i teknologiens verden. Disse digitale udgaver er forgængere for nogle af de gratis kabaler vi har her på 7kabale.net
Skriv et svar