Backgammon - Spil backgammon gratis online

Her kan du gratis spille backgammon online. Du starter spillet ved at trykke på play. Længere nede på siden kan du læse om backgammon regler, setup, start, opstilling og opsætning. 

Om backgammon

Formålet med spillet

Backgammons regler er ret simple og formålet, med et spil, næsten endnu mere simpel: hver spiller skal forsøge at bringe sine brikker hjem til sit indre hjemland. Derefter kan man begynde at tage dem ud af brættet. Den spiller, der først formår at tage alle sine brikker ud af brættet, vinder spillet.

Backgammon setup – ’’Hvad er et backgammon spil’’?

Backgammon kan kun spilles 2 personer. Det foregår på et bræt bestående af 24 punkter, placeret I henholdsvis fire kvadranter. De to kvadranter som ligger tættest på hver person, er deres respektive hjemland; hvoraf det yderligere deles op i et ydre og indre hjemland. Det indre hjemland er det sted hvor alle personens brikker skal befinde sig i, før han eller hun kan begynde at flytte sin brikker i ’mål’ (tage dem ud af brættet).

Hvis du spiller med hvide brikker, vil dit hjemland være til højre for dig. Og hvis du omvendt spiller sorte brikker, vil dit hjemland
være venstre for dig. Spillernes brikker rykkes nemlig i modsatgående retninger; den ene rykker venstre rundt mens den anden rykker højre rundt.

I vores spil kan en backgammon-start kun foregå på en måde, som du hurtigt finder ud af ved at starte spillet. Normalt ville man kaste en terning, hvor den der slår højest, får lov til at starte.

Backgammon regler – flyt af brikker

Når den startende spiller er fundet, skiftes man derefter til at kaste terningerne og rykke sine brikker. Efter åbningsrullet gælder der
følgende regler:

1.     Brikkerne skal altid rykkes fremad i et spil backgammon. Den ene spiller har sit yderste punkt i enten højre eller venstre side af
spillet, i modstanderens kvadrant – alt afhængig af spillets retning. Lad os sige det er højre side: ens brikker skal nu rykkes på alle 12 punkter fra højre mod venstre, og efter 12’de punkt lander det nede i venstre side i ens eget ydre hjemland (eks. Punkt 13), hvor det så skal rykkes fra venstre mod højre og ind i ens indre hjemland.

2.     Det er kun muligt at lande på/rykke til et punkt som er åbent. Dvs. punkt hvor du selv har en eller flere brikker stående i forvejen;
hvor modstanderen har kun én brik stående (således slåes den ’hjem’, hvilket vil blive forklaret); eller hvor der ingen brikker står i øjeblikket.

3.     De to terninger man slår med skal ses som separate terninger. Dvs. at deres antal øjne skal betragtes som to forskellige slag. Slår
man en 5’er og en 4’er, kan man:
a.     Rykke én brik først 4 og så 5, eller omvendt. Ved begge separate ryk skal man kunne lande punktet; således at slaget ikke blot forståes som en 9’er.
b.     Rykke én brik 4 og anden brik 5, eller omvendt.

4.     Slår du dobbeltslag, dvs. to 5’ere eller to 6’ere, fordobles dit terningeslag, dvs. at dobbelt 5 bliver til fire 5’ere, dobbelt 3
bliver til fire 3’ere osv.

5.      Du skal bruge begge terninger i et rul, hvis det er muligt. Kan du kun rykke den ene, skal du rykke denne. Hvis den ene eller anden terning kan spilles, men ikke begge, skal den højeste terning spilles. Hvis ingen af numrene kan spilles, overgår turen til modstanderen.

Backgammon regler – at slå hjem

Står din eller din, eller din modstanders brik alene på et punkt, er det blottet og kan blive slået hjem, ved at man lander på punktet. Sker dette, placeres den hjemslåede brik på midten af brættet. Før man kan spille videre med dit andre brikker, skal denne brik rykkes ’i spil’ først, før man kan rykke andre brikker. Den bringes i spil ved at rykke ud i modstanderes indre hjemland. Først når brikken/brikkerne er inde, må andre brikker rykkes.

I backgammon, kan det være smart at have mindst to brikker på hvert felt i sit eget indre hjemland. Har man dette, og slår man en
modstander brik hjem, kan han ikke gøre sin tur og rykke brikken ud, før der igen bliver et åbent felt. Derved må han give terningerne videre; turen overgår. Det er en klassisk taktik for en backgammon opstilling.

Backgammon opstilling – at lave punkter

Et punkt opstår, når du formår at placere to eller flere brikker på samme punkt. Fordelen ved at lave et punkt er, at brikkerne på punktet ikke kan slås hjem, og at modstanderen ikke kan mellemlande eller ende på dette punkt. Når du har lavet
flere punkter i rækkefølge, har du lavet en blokade. Her bliver det vanskeligt for modstanderen at rykke dens brikker forbi – altså et taktisk klogt for dig.

Udtagning af brikker i Backgammon

Formålet med spillet er, som sagt, at få flyttet dine brikker ud af brættet før din modstander. Man kan påbegynde at flytte brikker ud, når alle ens brikker befinder sig i det indre hjemland.

Brikkerne tages ud fra brættet fra de punkter, der svarer til de øjne der vises på terningerne i slaget. Du er ikke tvunget til at tage brikker ud, men kan vælge at rykke i hjemlandet. Hvis en terning viser et antal øjne, der er højere end det højeste punkt, du har brikker på, skal du fjerne en brik fra den højeste spids, der er brikker på. Hvis du fx slår en 6er, men kun har brikker fra 5-punktet og nedefter, skal du tage en brik ud fra 5 punktet.

Ofte stillede spørgsmål